Zelf een schuur bouwen?
Een schuur bouwen lijkt moeilijk. Bij het bouwen van een schuur moet je namelijk met veel dingen rekening houden.
Zolang je weet waar je rekening mee moet houden dan is het eigenhandig bouwen van een schuur zeker mogelijk.
In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over het bouwen van een schuur. Lees dus snel verder als je van plan bent om een schuur te bouwen …
Waar moet je rekening mee houden?
Voordat je aan het bouwen kan gaan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Eén van de eerste en misschien wel de belangrijkste is de bouwvergunning.
Het hoeft niet persé zo te zijn dat je een bouwvergunning nodig hebt, maar het is zeker belangrijk om dit te weten te komen.
Vergunning
Net zoals bij het bouwen van een garage kan het zijn dat je een bouwvergunning nodig hebt van de gemeente. Of je een vergunning nodig hebt hangt voor een deel af in welke gemeente je woont. De ene gemeente hanteert strengere regels dan de andere gemeente.
Of je een vergunning nodig hebt heeft ook te maken met de huidige bebouwing van je bouwgrond. De overheid stelt als regel dat je bijvoorbeeld maximaal 40 procent van je grond mag bebouwen. Dit is een vrij strenge regel waar vaak ook door de gemeente van afgeweken wordt.
Wil je weten of je een vergunning nodig hebt kijk dan op de site van de overheid over het (ver) bouwen op je bouwgrond. Je kunt dan snel checken of je een vergunning nodig hebt.
Ook al geeft de site misschien aan dat je geen vergunning nodig hebt, het is nooit verkeerd om dit na te vragen bij je eigen gemeente.
Overleg met de buren
Of je nou een vergunning nodig hebt of niet. Het is altijd belangrijk om de buren in te lichten over het feit dat je een schuur wilt gaan bouwen. Het inlichten van je buren heeft als voordeel dat je het risico op onenigheid met de buren in een latere fase van de bouw voorkomt.
Zeker als je een vergunning nodig hebt voor de bouw is het belangrijk om de buren in te lichten en te overtuigen. Je buren kunnen namelijk bezwaar aantekenen tegen de bouw van je schuur. Als het bezwaar overtuigend genoeg is zou dit kunnen betekenen dat de gemeente besluit om geen vergunning te verlenen.
Als je het besluit genomen hebt om een schuur te gaan bouwen dan is het dus verstandig om zo snel mogelijk je buren in te lichten over je bouwplannen!
Plat dak of puntdak
Naast een vergunning zijn er ook dingen waar je over na moet hebben gedacht voordat je van start gaat. Eén van die dingen is de vraag of je een schuur wilt bouwen met een plat dak of een puntdak bijvoorbeeld.
Het voordeel van een puntdak is dat je meer opbergruimte kunt creëren in de punt van het dak. Het nadeel van een puntdak is, is dat een puntdak over het algemeen duurder is.
Het is goed om hier van tevoren over na te denken, zodat je in een latere fase geen spijt krijgt van de grootte van de schuur.
Fundering
Wat voor soort fundering je nodig hebt hangt grotendeels af van de grootte van de schuur en het materiaal waar je de schuur van wilt gaan maken. Als je van plan bent om een houten schuur te gaan maken heb je vaak geen betonnen fundering nodig.
In het geval van een stenen schuur is de kans dat je een betonnen fundering nodig hebt groter. In een goed ontworpen bouwtekening staat altijd of je een fundering nodig hebt.
Zelf een schuur bouwen met behulp van een bouwtekening
Als je van plan bent om een schuur te gaan bouwen dan is het essentieel om gebruik te maken van een goede bouwtekening. In een goede bouwtekening staat precies wat je nodig hebt en in welke volgorde je de schuur moet gaan bouwen.
Zelf ben ik zeer te spreken over de bouwtekening van Fred Schouten. Deze helpen mij tegenwoordig bij mijn doe-het-zelf klussen en hebben mij al veel tijd, geld en energie bespaart.
Fred is een echte doe-het-zelver. Na jarenlang als timmerman gewerkt te hebben en talloze meubels, garages en schuren gemaakt te hebben helpt hij tegenwoordig andere mensen met doe-het-zelf klussen.
Als jij ook gebruik wilt maken van de bouwtekeningen van Fred, klik dan hier.
Alvast heel veel succes met het maken van je schuur!